Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑΣ ΖΩΝΗΣ

Ο Bουλευτής Δωδεκανήσου και Kοσμήτορας της Βουλής, Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης, έλαβε σήμερα τον λόγο στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων για τον Covid-19, επί του Σχεδίου Νόμου για τον καθορισμό του εύρους, της αιγιαλίτιδας ζώνης και του υπερκείμενου εναέριου χώρου, στη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στα 12 ναυτικά μίλια και μάλιστα σε κλίμα εθνικής συναίνεσης.

Με το νόμο αυτό η χώρα μας μεγαλώνει και μάλιστα τη χρονιά, που γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τόνισε την επιφύλαξη, που διατηρεί στο ΝΣ η χώρα μας, για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειας της χώρας των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του Μοντέγκο Μπαίυ.

Τούτο οφείλουμε, είπε ο κ. Υψηλάντης, να συνεχίσουμε και σε περιοχές του Αιγαίου. Αφήνουμε πίσω τη για χρόνια αναβλητικότητα και αναποτελεσματικότητα και ότι εμπεδώνουνε το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες της χώρας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή Δωδεκανήσου και κοσμήτορα της Βουλής, Βασιλείου Νικολάου Α. Υψηλάντη, έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με τη συζήτηση και την υπερψήφιση, από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, του σχεδίου νόμου για τον καθορισμό του εύρους, της αιγιαλίτιδας ζώνης και του υπερκείμενου εναέριου χώρου, στη θαλάσσια περιοχή από το βορειότερο σημείο της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στα δώδεκα (12) ναυτικά μίλια, επιτυγχάνεται σε κλίμα εθνικής συναίνεσης, η ολοκλήρωση της εξαγγελίας αυτής, που είχε γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής τον Αύγουστο του 2020. Δεδομένου ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη περιέρχεται στην έννοια της Επικράτειας σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ.1 του Σ και της εθνικής κυριαρχίας (άρθρο 28 παρ.3 Σ), η μεταβολή αυτής σημαίνει και μεταβολή των ορίων της Επικράτειας.

Έτσι με νόμο τυπικό, που θα υιοθετήσει όχι μόνον η απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η χώρα μας μεγαλώνει, στο ιστορικό σημείο της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο αλλά και η συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας για την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό αυτών, αποτελούν την αφετηρία μιας ενεργητικής πολιτικής με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την αυθαιρεσία.

Στα πλαίσια αυτά και σε συνδυασμό με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του υπό ψήφιση ν.σ, η χώρα μας επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσα, που υπογράφηκε στο Μοντέγκο Μπαίυ, (ν.2321/1995), η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Και τούτο οφείλουμε να συνεχίσουμε και σε περιοχές του Αιγαίου και για ουσιαστικούς λόγους, που άπτονται του διεθνούς δικαίου και για εθνικούς λόγους αλλά και για να καταδείξουμε ότι το Αιγαίο δεν υπόκειται σε κανένα ειδικό καθεστώς λόγω των προκλητικών θέσεων της Τουρκίας.

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά για τη διασφάλιση και την επιβολή των εθνικών μας δικαιωμάτων. Αφήνοντας πίσω, την αναβλητικότητα, την αναποτελεσματικότητα και την αδράνεια του παρελθόντος, που εκφραζόταν με τον ένα ή άλλο τρόπο αλλά κυρίως με την επίκληση προδήλως νομικών αβάσιμων επιχειρημάτων όπως για δήθεν δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων με προεδρικά διατάγματα.

Στην πορεία αυτή ενισχύουμε την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας με Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, από κάθε επιβουλή και αποτροπή της ειρηνικής και εστιασμένης στο διεθνές δίκαιο ενάσκησης των δικαιωμάτων της και τα οποία πηγάζουν από αυτό, εδραιώνουμε τη συνεργασία και συνεννόηση στην ΕΕ και τη συνεργασία με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Και πετυχαίνουμε τους στόχους μας μέσα από την εθνική συνεννόηση και την ομοψυχία. Και από εδώ ας στείλουμε μήνυμα, ότι η Ελλάδα της σιγουριάς και της αυτοπεποίθησης, ενωμένη δεν θα ανεχθεί στους κόλπους της Ε.Ε. παρασπονδίες και ανεκτικότητα στις παρασπονδίες της Τουρκίας.

Έτσι εμπεδώνουμε και το αίσθημα ασφάλειας στους ακρίτες της χώρας, διερμηνεύοντας και τα αισθήματα του δωδεκανησιακού λαού, που βλέπουν, να επιτυγχάνεται μια εθνική στρατηγική που δίνει μια νέα διάσταση στη διεθνή θέση της χώρας μας.

Επιθυμώ με την ευκαιρία να συγχαρώ τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια για τη συστηματική και εξαιρετική προσέγγιση και την επιτυχή προώθηση των εθνικών μας θέσεων με αποφασιστικότητα και στα πλαίσια πάντα της διεθνούς νομιμότητας.

Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου και Κοσμήτορα της Βουλής, Βασίλη Υψηλάντη, στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/100003376230583/videos/3468637169925457/

Close