ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ… ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Τούτες τις ώρες αναστοχάζομαι με δέος τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της διακοσιοστής ιστορικής μας επετείου… Η μνήμη ακάθεκτη παλινδρομεί στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του χρόνου· εξικνείται στην Επτάλοφο Πόλη: βυζαντινή αίγλη, μεγαλείο, δόξα, χριστιανισμός, πολιτισμός… Και, αίφνης, το ρολόι της ιστορίας «παγώνει». Η Πόλις ἑάλω… Ο τουρκικός ζυγός απηνής και δυσβάσταχτος… Φωτιά, αιματοχυσία, έρεβος και όλεθρος επί τετρακόσια περίπου χρόνια… Η καρδιά σφίγγεται, αλλά η ηλιαχτίδα βρίσκεται πάντα στο τέλος της διαδρομής… Η ελπίδα ανέτειλε και πάλι…

Του Βασιλείου Νικολάου Α. Υψηλάντη*

Ήταν 24 Φεβρουαρίου του 1821, όταν, στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με την προκήρυξη του «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος» καλούσε τους Έλληνες να συσπειρωθούν σε μαζικό ξεσηκωμό́ εναντίον των Τούρκου κατακτητή. Ο αγώνας, που ξεκίνησε στην περιοχή εκείνη, μπορεί να κατεπνίγη βίαια, μετά από λίγους μήνες, αλλά ήταν το έναυσμα για την εκκίνηση και την επιτυχία της επανάστασης στην υπόλοιπη Ελλάδα ως αντιπερισπασμός και μήνυμα πανεθνικής εξεγέρσεως. Η σπίθα της ελευθερίας έγινε φωτιά και φλόγισε στο πέρασμά της κάθε υποδουλωμένη ελληνική ψυχή.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αναπόδραστα ορόσημο του αδιαπραγμάτευτου χρέους μας και του μύχιου αισθήματος ευθύνης για αδιάπτωτη προσφορά στην πατρίδα και απαρέγκλιτη προσήλωση στην διηνεκή προκοπή της. Αίσθημα που πηγάζει σ’εμένα, ακόμα πιο έντονα, λόγω της κοινής καταγωγής μου από την Υψηλή της Τραπεζούντας και του κοινού επωνύμου με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που όρισε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης και αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας και του αδελφού του Δημήτριου, που την ολοκληρώνει ως υποστράτηγος του αγώνα στην Πελοπόννησο.

Οι αγώνες τους, τα λόγια και οι πράξεις τους θα είναι πάντα οδηγοί μας. Οδηγοί της ελεύθερης δημοκρατικής Ελλάδας, που έχει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη την ομόνοια και την συσπείρωση όλων για τις επικείμενες προσπάθειες και τις αθρόες προκλήσεις του αύριο!

*Ο κ. Βασίλειος Υψηλάντης είναι Κοσμήτορας της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου.

Το άρθρο στο thepresident.gr:

https://www.thepresident.gr/2021/03/25/to-chreos-kai-i-eythyni-grafei-o-vasileios-ypsilantis/?fbclid=IwAR04fzpDFCiwBPDXtYK0cfkahLTE9wkugLEKxTzkOk-CTb8u8yB9SjKUDRM

Close