ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και κοσμήτορας της Βουλής, Βασίλης Υψηλάντης, παραχώρησε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα, Η ΡΟΔΙΑΚΗ

Ακολουθεί το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα, rodiaki.gr:

Για τους πρώτους 7 μήνες στην διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία και τα τεράστια προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσφυγικό, τη στάση που οφείλει να τηρεί ένας πολιτικός έναντι του τόπου και των πολιτών τους οποίους εκπροσωπεί, αναφέρεται στην συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο βουλευτής Δωδεκανήσου κος Βασίλης Υψηλάντης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο, στην καθημερινή πάλη που δίνει το κόμμα του για να γιατρέψει ό,τι χάλασαν οι προηγούμενο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος όταν παλεύει κανείς για το σωστό» επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βασίλης Υψηλάντης, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «πίσω από κάθε αίτημα ενός απλού πολίτη, υπάρχει πάντα πόνος, απόγνωση ή μια θεμιτή φιλοδοξία την οποία ο πολιτικός καλείται να αφουγκραστεί» δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή.

Κύριε Υψηλάντη,

Συμπληρώθηκαν επτά μήνες, μετά την καθαρή εντολή που έδωσε ο λαός στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να  αναλάβει τη  διακυβέρνηση της χώρας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, για τον απλό κόσμο, αλλά και για τον τόπο μας;

Άλλαξαν πολλά και αλλάζουν κάθε μέρα καταστάσεις που αφορούν ή επηρεάζουν τους πολίτες και το μέλλον της χώρας. Προς το καλύτερο φυσικά. Είναι εμφανές, και αντιληπτό από τον καθένα, ότι πέραν  από τις αλλαγές πολιτικής επιλογής, στο πλαίσιο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, συντελέστηκαν αλλαγές που επέφεραν κοινωνική ηρεμία, εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας και αταλάντευτη πολιτική δυναμική για τη στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Σε αυτό το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης η πατρίδα μας πορεύεται πλέον χωρίς εντάσεις, χωρίς κοινωνικό διχασμό, χωρίς «δικούς μας» και «απέναντι». Κι αυτό είναι σημαντική κατάκτηση και απόρροια της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει προτάξει την ανάταξη της Ελλάδας με ευρωπαϊκή προοπτική και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση κάθε είδους προκλήσεων.

Ήδη, κερδίσαμε το στοίχημα σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Η χώρα ξαναμπήκε σε τροχιά παραγωγικής διαδικασίας. Το 2019 έκλεισε χωρίς απώλειες στους οικονομικούς στόχους, παρά τα προβλήματα του πρώτου εξαμήνου.

Καταφέραμε να μειώσουμε φόρους γρηγορότερα από την αρχική μας πρόβλεψη. Κι αυτό επειδή απομακρύνθηκαν οι φοβίες και οι ανησυχίες των πολιτών. Επειδή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέπνευσε εμπιστοσύνη, σταθερότητα και ρεαλισμό. Το γεγονός ότι οι πολίτες αποκτούν σταδιακά ισχυρή φορολογική συνείδηση και ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι της Πολιτείας είναι απόδειξη της συναντίληψης  που θεμελίωσε η απόφαση των πολιτών να ψηφίσουν με ρεαλισμό για μια νέα κυβέρνηση που λειτουργεί με ήπιους τόνους και με σοβαρότητα, σε αντίθεση με το λαϊκισμό και την ουτοπία που εξέθρεψαν «δικαιωματιστές», «μπαχαλάκηδες» ή μόνιμους αμφισβητίες – οπαδούς πολιτικών εκφάνσεων με θεμέλιο τη δημαγωγία.

Επιγραμματικά, θα επαναλάβω τον απολογισμό που έκανε την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος…

Ψηφίστηκαν 50 σημαντικά νομοσχέδια που καλούμαστε τώρα να κάνουμε πράξη. Ψηφίσαμε ένα νέο, λειτουργικό Σύνταγμα, που εγγυάται πολιτική σταθερότητα και ομαλή διακυβέρνηση. Και ένα νέο, πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, που αποτρέπει την ακυβερνησία. Δώσαμε τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Θεσμικά, πετύχαμε, για πρώτη φορά, εκλογή μιας άξιας Ελληνίδας στο αξίωμα Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και μάλιστα με ρεκόρ ψήφων στη Βουλή.

Μειώσαμε σε πολλούς τομείς τη γραφειοκρατία και προωθούμε έμπρακτα την ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των σχέσεων Πολιτείας-πολίτη. Μικροτερος ΕΝΦΙΑ, λιγότεροι φόροι, χαμηλότερο ύψος εισφορών, δημιουργούν έναν νέο μείγμα πολιτικής που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, ο κοινωνικός προϋπολογισμός σταθεροποιήθηκε στα 3,5 δισεκατομμύρια, ενώ ο βασικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ υποχώρησε από το 22% στο 9%. Αυτά, είναι μερικά απ’ όσα καταγράφονται ως κυβερνητικό έργο σε διάστημα μόλις επτά μηνών, και μάλιστα με οξυμένα προβλήματα ως κληροδότημα της Συριζανελικής εποχής.

Αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τα θέματα και τα προβλήματα που αυτή την εποχή ή διαχρονικά απασχολούν τα νησιά μας, ποιο θα ήταν το κυρίαρχο από αυτά; Κι αντίστοιχα βέβαια τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;

Όπως καλά γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησης μου με τα κοινά, πολιτεύτηκα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της νησιωτικότητας. Τη σχέση μου, με τα νησιά μας, χαρακτηρίζει η βαθιά μου αγάπη σ’ αυτά και τις ενέργειές μου το καλό τους και το συμφέρον των νησιωτών.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας διαχωρίζονται σε συγκυριακά και σε δομικά–διαρθρωτικά. Το σημαντικότερο συγκυριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το προσφυγικό–μεταναστευτικό .

Η κυβέρνηση με δομημένο σχεδιασμό τεσσάρων αξόνων αντιμετωπίζει το θέμα και στο επόμενο διάστημα θα είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η ελλιπής συμμετοχή των κατοίκων σε δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία , οι συγκοινωνίες,  καθώς και οι δυσμενέστερες, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, συνθήκες δημιουργίας μόνιμης ανάπτυξης.

Ο επανασχεδιασμός προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες , καθώς και η ομοψυχία μεταξύ κατοίκων και εξουσίας αποτελούν σημαντικότατες προϋποθέσεις στον δύσκολο δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Για να δώσουμε κίνητρα σε εξειδικευμένο προσωπικό να εγκατασταθεί στα νησιά μας. Για να είναι εφικτή η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που η τεχνολογία μας προσφέρει σήμερα, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η δημιουργία κατάλληλων υποδομών και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων με το σκεπτικό ότι δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου.

Επιλέγω να κλείσω με την πάγια θέση μου στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την αναγκαιότητα να επανέλθουν με την πρώτη ευκαιρία που η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει, καθώς θα λειάνει τις ανισότητες της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επειδή έχετε θητεύσει και στις δύο θέσεις... Από πού άραγε ασκεί πιο εύκολα, πιο άνετα, ένας πολιτικός τα καθήκοντά του; Από τη θέση του κυβερνητικού βουλευτή ή από τα έδρανα της αντιπολίτευσης;

Είναι δύο διαφορετικές προκλήσεις… Αλλά, σε ό,τι με αφορά σας υπενθυμίζω ότι όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση ήμουν παρών σε κάθε μαχητική διεκδίκηση των Δωδεκανησίων και κάθε μέρα κοντά τους. Από τη Ρόδο ως το Καστελόριζο. Από τη Σύμη ως την Αστυπάλαια. Και σήμερα, είναι κοντά μου κι εκείνοι. Καλοί φίλοι, απ’ όλα τα νησιά μας, μου μεταφέρουν την πραγματική εικόνα των προβλημάτων και με τη σειρά μου παλεύω και πάλι επί του πεδίου για να δίνονται λύσεις. Και μάλιστα γρήγορα. Επειδή ο μεγάλος μας εχθρός, τώρα, είναι ο χρόνος. Οφείλουμε να επιστρέψουμε στους συμπολίτες όλα όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης, υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την αξιοπρέπειά τους!

Από την εμπειρία που έχετε αποκομίσει από την ενασχόλησή σας με τα κοινά, οφείλει ο πολιτικός να λέει ευθέως «ΟΧΙ» όταν οι απαιτήσεις ή οι προτάσεις που γίνονται είναι ανέφικτες; Κι αλήθεια, το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» το έχετε βιώσει; Κάνετε τέτοιους υπολογισμούς στις αποφάσεις που λαμβάνετε για μικρά ή μεγάλα ζητήματα;

Μην παραβλέπετε τη ρήση πως «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»! Όπως κι εγώ δεν παραβλέπω ότι πίσω από κάθε «αίτημα» υπάρχει ενδεχομένως ένας πόνος ή μια θεμιτή φιλοδοξία ή μια πραγματική ανάγκη ή μια σημαντική λεπτομέρεια που η «εξουσία» δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να εντοπίσει.

Δεν υπάρχει «πολιτικό κόστος» όταν παλεύεις για το σωστό. Δεν υπάρχει «πολιτικό κόστος» όταν υπερασπίζεσαι αξίες και ιδανικά. Δεν υπάρχει «πολιτικό κόστος» όταν είσαι αποφασισμένος να αντιπαρατεθείς με ό,τι προσβάλλει την αλήθεια, το δίκιο, την έντιμη κοινωνική στάση, την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Κι επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι χαίρομαι πολύ κάθε φορά που ένας από τους πολλούς καλούς μου φίλους μου λέει ότι διέκρινε ότι δεν χρειάστηκε να υποκύψω σε αθέμιτες πρακτικές για να υπηρετήσω τον τόπο μου. Δεν με αφορά η αποτίμηση του «πολιτικού κόστους». Με αφορά η εκτίμηση της προσφοράς.

Έχουμε συνηθίσει να «αναθεματίζουμε» το  απρόσωπο κράτος των Αθηνών για όσα αρνητικά γίνονται ή δεν γίνονται εδώ στα νησιά μας. Άραγε, ισχύει αυτό; Ή ο χειρότερός μας εαυτός ή η αναποτελεσματικότητά μας, είναι εκείνα  που το αντικατοπτρίζει αυτό;

Η απάντησή μου σε αυτό το ερώτημα είναι μονολεκτική: Ξεσυνηθείστε!

Το blame game είναι παρωχημένη αντίληψη. Η σύγχρονη ζωή και η επιστήμη του συμπεριφορισμού, καταδεικνύουν συνυπευθυνότητα για όσους πορεύονται μαζί. Η επόμενη μέρα για τα νησιά μας; Για τους νέους μας, για εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη αλλού, ποια θα είναι άραγε; Δεν ξέρω ποια «θα είναι»… με την έννοια ότι δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι αξίζει να είναι πολύ καλύτερη από τη χθεσινή. Εκείνη… που έσβησε πολλές ελπίδες. Εκείνη… που έδιωξε πολύτιμο και πολυτάλαντο ανθρώπινο κεφάλαιο στο εξωτερικό. Εκείνη… που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα! Οι νέοι σήμερα βλέπουν και κρίνουν. Βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή μας, ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και μπορούν να αξιολογήσουν τα διακριτικά πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η αξιοπρεπής εκπροσώπηση της χώρας τους σε όλα τα διεθνή fora και ο προσανατολισμός στην καινοτομία και το ελεύθερο επιχειρείν… σε σύγκριση με τα διακριτικά μειονεκτήματα της ιδεοληψίας, της σύγκρουσης, της πολιτικής των εξαρτησιογόνων επιδομάτων και εν τέλει της απομόνωσης.

Τέλος, με αφορμή τη συμμετοχή σας στην προανακριτική επιτροπή, θα ήθελα να σας ρωτήσω, χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης, ποια είναι η αίσθηση που έχει αφήσει σε εσάς, μέχρι τώρα, η διερεύνηση της υπόθεσης;

Έχω την τιμή να είμαι Αντιπρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τυχόν αδικήματα που φέρεται ότι έχει τελέσει ο πρώην υπουργός κ. Δ. Παπαγγελόπουλος. Συνεπώς η στάση και η συμπεριφορά μου περιορίζεται σε μια λειτουργία αυστηρά δικονομική και θεσμική. Μπορώ όμως να πω ότι θα είναι για μένα τραγικό και σοβαρό πλήγμα, για τη δημοκρατία στη χώρα μας, να καταδειχθεί ότι κάποιοι από την πολιτική εξουσία, με κάποιους από τη δικαστική συμπορεύτηκαν για να ενοχοποιηθούν δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρκετοί υπουργοί...

Close