ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ: «Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Αισιόδοξος για την έκβαση που θα έχει η μεγάλη δοκιμασία, που βιώνει ολόκληρος ο κόσμος, είναι ο βουλευτής Δωδεκανήσου, κος Βασίλης Υψηλάντης.

Στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή» απαντά χωρίς περιστροφές για την κατάσταση, που βιώνουν σήμερα τα νησιά, η οικονομία και οι τοπικές μας νησιωτικές κοινωνίες, για την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για τα μέτρα που έχουν αποκόψει τους πάντες από την καθημερινή τους ενασχόληση ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι «μέρες οι παλιές» και οι ακόμα καλύτερες δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε και σε τοπικό επίπεδο, από τις επιπτώσεις της πανδημίας που δοκιμάζει ολόκληρο τον κόσμο. Στα νησιά μας, απόλυτα εξαρτώμενα από τον τουρισμό, η κατάσταση σαφώς και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αρκεί η στήριξη που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει το κράτος και η κυβέρνηση στους πληττόμενους αυτούς συμπατριώτες μας;

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, κ. Μαστή, ότι οι τουριστικές περιοχές, όπως τα Δωδεκάνησα, επλήγησαν οικονομικά πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές. Η αντιμετώπιση όμως των οικονομικών παρενεργειών, της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, δεν θα έπρεπε ν’ αφήσει απέξω κανέναν πολίτη, σε κανένα σημείο της χώρας. Και αυτό έπραξε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Κυβέρνηση έθεσε σε άμεση εφαρμογή μία σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές κάλυψαν 62 κατηγορίες μέτρων, συνολικής αξίας 31.437 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23.891 εκατ. ευρώ αφορούσαν το 2020 και 7.546 εκατ. ευρώ αφορούν το 2021. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που παρουσίασαν μείωση εσόδων λόγω της πανδημίας, τη στήριξη των εργαζομένων των πληττόμενων κλάδων, με ειδική μέριμνα για τους εποχικά εργαζόμενους και τους απασχολούμενους στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας και του επισιτισμού.

Τη στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Τη στήριξη των ανέργων, τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων και των δανειοληπτών. Τη στήριξη των μεταφορών με ειδική πρόνοια για τις αεροπορικές μεταφορές, την ακτοπλοΐα, τις χερσαίες μεταφορές και την ενίσχυση των συγκοινωνιακών φορέων. Τη στήριξη των κλάδων του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού.

Με παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021. Όπως η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ. Την αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ. Την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη ανέργων και την επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κόστος 322 εκατ. ευρώ για το 2021. Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που αφορά την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ.

Την επέκταση της μείωσης του Φ.Π.Α. και αναστολές τελών σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ. Την καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού σε απασχολούμενους ή επιχειρήσεις που βρίσκονται, είτε σε προσωρινή αναστολή εργασιών, είτε συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κατά τα τέλη του 2020 και που συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο του 2021. Την κάλυψη της μισθοδοσίας του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που προσλήφθηκε εντός του 2020 και του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη των αναγκών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτήν τη μεγάλη ανθρωπιστική παρέμβαση και συνάμα τη στήριξη του παραγωγικού και εργασιακού ιστού της χώρας πιστώνεται η παράταξη ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας. Και συνεχίζει να το πράττει, αναλογικά και στα Δωδεκάνησα, με σύνεση και ρεαλισμό.

Είδατε πρόσφατα τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σε προσωπική συνάντηση που είχατε μαζί του. Ποιο ήταν το ζήτημα εκείνο, που προβλημάτισε και κυριάρχησε περισσότερο απ’ όλα στην κουβέντα σας;

Η κοινή αγωνία για την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και τα Δωδεκάνησά μας. Για τις πολιτικές που ακολουθούμε και πρέπει να θεσπίσουμε. Με όραμα, υπευθυνότητα και δίχως λαϊκισμούς. Δίνοντας λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων. Και κυρίως αγνοώντας πρακτικές και πρόσωπα του παρελθόντος και που απαξιωμένα είναι, από τους ίδιους τους συμπολίτες μας, αλλά και μόνο τοξικότητα και αρνητικό φορτίο, από ένα θλιβερό παρελθόν, κουβαλούν.

Μιλήσαμε για σχέδια που θα δώσουν στα νησιά μας μια άλλη προοπτική και μπορούμε να υλοποιήσουμε με συντονισμένη δουλειά και συνέργειες. Και το κυριότερο, εκφράσαμε την ευχή, να ξεπεράσουμε την ώρα αυτή τη δύσκολη καμπή της πανδημίας. Με έναν επιτυχημένο εμβολιασμό όλων των νησιωτών. Θωρακίζοντας την υγεία μας, να ανοίξουμε και πάλι τις πύλες εισόδου των νησιών μας, μπαίνοντας ξανά στη μάχη με προοπτική για την επόμενη ημέρα και την ανάπτυξη. 

Το γεγονός ότι η πανδημία, τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, έχουν εκ των πραγμάτων μειώσει στο ελάχιστο την απευθείας επαφή του βουλευτή με τον κόσμο στα νησιά μας, είναι κάτι που σας λείπει;

Θα ήταν υποκρισία, να μην παραδεχθώ, ότι η ζωή μέσα στην πανδημία και οι κανόνες για να ζήσουμε ασφαλείς, δεν ήταν διόλου συμβατοί με το ταπεραμέντο μας ως μεσογειακός λαός και με τις συνήθειες, που είχαμε καλλιεργήσει στις σχέσεις βουλευτών και πολιτών. Προσωπικά μου ήταν δύσκολο, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, όταν αποζητούσα την απόσταση, ανακόπτοντας έτσι την επιθυμία συμπατριωτών μας, να μου εκδηλώσουν με τον κλασικό τρόπο τη συμπάθεια και τη φιλία τους. Όταν τη χειραψία αντικατέστησε η αγκωναψία... Δίχως να έχω σταματήσει τις επισκέψεις μου στα νησιά, συναντήσεις σε περιορισμένο κύκλο με τα μέτρα ασφαλείας, τηλεδιασκέψεις κ.λπ. δεν μπορώ να μην ομολογήσω ότι μου λείπουν, οι πριν από την πανδημία ανθρώπινες συνήθειες. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Όσο πιο πιστά ακολουθήσουμε τις νέες αυτές απαραίτητες συνήθειες, τόσο πιο γρήγορα θα τις αποχαιρετίσουμε. Και εύχομαι, με τον τρόπο αυτό, σύντομα να μπορέσουμε να ζήσουμε την επιστροφή στις παλιές μας συνήθειες!

Οι μέρες οι παλιές κι ακόμα καλύτερες; Θα έρθουν άραγε; Και πώς εκτιμάτε ότι θα βρουν τη νησιωτική μας κοινωνία;

Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω, αγαπητέ κ. Μαστή, ότι φεύγοντας ο τρομερός ιός, που σκόρπισε θλίψη, φόβο και αβεβαιότητα στην ανθρωπότητα, ένα πνεύμα ζωντάνιας και προοπτικής καταλαμβάνει θέση στον κόσμο μας αλλά και στη νησιωτική μας κοινωνία. Άλλωστε οι φρενήρεις ταχύτητες και ο βιασμός του περιβάλλοντος, πριν από την περίοδο της πανδημίας, καταλάγιασαν. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη απέκτησε ένα νέο περιεχόμενο πιο ελπιδοφόρο και βαθύτατα ανθρωπιστικό. Η επιστήμη και η λογική παίρνουν τη θέση που τους αξίζουν στο αξιακό μας σύστημα. Αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το πάγωμα της οικονομικής ζωής φέρνει ανισότητες και κοινωνικές αντιδράσεις. Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος, οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν και τις παρενέργειες και ανισότητες, που θα αφήσει ο COVID-19. Τα φθηνά κεφάλαια και οι νέες τεχνολογίες πρέπει να είναι και στη δική μας φαρέτρα για τη διεκδίκηση της επόμενης ημέρας. Για να πετύχουμε όλα αυτά, χρειάζεται οι ηγεσίες να είναι υποψιασμένες και ένα βήμα μπροστά. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη φονική επιδημία της «ισπανικής» γρίπης, ο κόσμος βίωσε μια εκπληκτική κοινωνική, βιομηχανική και καλλιτεχνική καινοτομία. Κάτι ανάλογο πιστεύω να έχουμε και τώρα. Το ελπίζω και το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου.

Η συνέντευξη στη «Ροδιακή»: https://www.rodiaki.gr/article/451765/basilhs-ypshlanths-h-episthmh-kai-h-logikh-pairnoyn-th-thesh-toys-sto-axiako-mas-systhma

Close